Viser arkivet for januar, 2013

Hurtigruten D/S Erling Jarl på vei ut fra Hemnesberget 2 september 1940.
Hurtigrutemuseets hjemmeside sier følgende om dette vakre skipet.
Erling Jarl var på 677 brt og 181 fot.Til forskjell fra de vanlige kystruteskip var lasterommene samlet foran kjelerommet, mens salonger og lugarer som vanlig lå på hoveddekket. Overbygningen på stormdekket bestod av billettkontor, nedgangskapper, maskinskylight og kjelecasing, med røkesalong på akterdekk og et sammenhengende promenadedekk over. Innredningen var delt i tre klasser, med 1.plass akter, 2. midtskips og 3.plass forut i baugen. Maskinen var av triple ekspansjons-type på 810 hk, som gav 11-12 knops fart. Som nytt var skipet malt med grått skrog, men ble senere svartmalt som det var vanlig i rederiet Nordenfjeldske.
Erling Jarl kom i tjeneste for de allierte styrkene i Nord-Norge. Den 12.mai deltok hun i tilbaketrekningen av britiske soldater fra Mosjøen via Sandnessjøen til Bodø.Der ble den værende igjen da de norske styrkene trakk seg tilbake, og da Hurtigruten atter kom i gang utpå sommeren 1940, kom den tilbake i fart. Nordenfjeldske hadde da mistet tre av sine fem ordinære hurtigruteskip.

I forgrunnen kan vi se en skøyte som blir lastet/losset av soldater fra to stk lastebiler Er det noen som kan huske denne bryggen ?

Lenke / Link: Arkiv i Nordland
Arkivreferanse /Archive reference: AIN.NA143.0191
Fra Dag Skogheims Privatarkiv

Har tidligere vist et bilde av denne destroyeren HMS Somali i forbindelse med angrepet på tyske tropper i og ved Hemnesberget 14 mai 1940.Den 20. September 1942 ble HMS somali torpedert av den Tyske ubåten U-703 mens hun var med på å dekke konvoi PQ-14 som var på vei fra Murmansk til USA . Hun ble truffet i maskinrommet, og selv om hun ble tatt under slep av HMS Ashanti, sank hun den 25 September 1942 etter at vanskelige værforhold brøt henne ned. Av de 102 mennene ombord, under tauingen "skeleton crew " ble bare 35 reddet fra de arktiske farvannene.
HMS Somali var den siste Royal Navy Tribal-klasse destroyer som ble senket under krigen.
Dette bildet er ganske unikt og viser HMS Somalie ca 10 minutter etter at hun ble torpodert av U 703 i nordatlanteren. Like bak HMS Somali ser vi HMS Tartar. Bildet her er tatt av en sjømann med navn Albert H. Chatwin ombord i destroyeren HMS Ashanti.

Eieren av dette bildet er Ed Chatwin sønn av Albert H. Chatwin.