Svartisen

Isgrotten

Før det ble sprengt tunnel for overløpsvannet fra Svartisen fantes det en isgrotte der. Her er Kåre Jacobsen inne i denne grotten.

Breforskere

På begynnelsen av 70- tallet var det mange engelske breforskere på Svartisen. Her er noen av dem avbildet sammen med Kåre Jacobsen (nr. 3 fra venstre) som kjørte turistbåten på den tiden, og hans kone Tilly f. Gullesen ( nr. 3 fra høyre). Bygningen bak er kombinert naust og bolig for båtføreren. Øverste del var omgjort til et rom som inneholdt vedkomfyr, bord, stoler og sovesofa. Her bodde Kåre o… Les hele

Båten som gikk over Svartisvannet

Dette er båten som gikk over Svartisvannet med turister på 60- og utpå 70- tallet. Kåre Jacobsen var båtfører på den fra midten av 60- tallet til begynnelsen av 70- tallet. Båten gikk hver dag, slik at han og hans kone bodde der oppe hele sommeren.

Kåre på Svartis II

Kåre Jacobsen likte å slå av en prat med turistene, og selv om han ikke kunne et ord engelsk, bare litt tysk så er det utrolig hva fingerspråk og litt godvilje har å si!

Svartis II

Kåre Jacobsen.

Båtføreren på Svartis II

Det var lov til å ta med seg hunder ombord i båten som gikk på Svartisvannet og fraktet turister over til Savrtisen. Her ser vi Kåre Jacobsen som var båtfører.

Roger Bennett

Roger Bennett var en av isbreforskerne fra England som var på Svartisen i flere sesonger. Roger G Bennett døde tirsdag 14. oktober 2008. Roger kom til Universitetet i Bergen i 1973, først som universitetslektor, senere som amanuensis. Han hadde sin faglige bakgrunn fra naturgeografi og i tidlige år var han spesielt opptatt av isbreer, hvordan de virker og påvirker landskapet, hvordan de påvirkes a… Les hele

Breforskere på Svartisen

Flatisvatnet

Flatisvatnet(Bjørnefossvatn) i Vesterdalen trolig fra 1916

31.01.2009

Fra Flatisvatnet i 1941. F.v. Bjarne Granlund, Frank Djuplasti, Solveig Granlund, Bjørn Granlund og Olav Snefjellå

Svartisen 1

Et gammelt bilde fra Svartisen

Svartisen, Holandsfjorden

Bilde skal vistnok være fra 1954. I dag når isen knapt halvegs ned i fjellsiden.

Båttur til Svartisen

Jens Gullesen og Kåre Jacobsen ved Svartisen i 1953/54

På 1950-tallet gikk isbreen helt ned til Svartisvannet. Nå må man gå flere kilometer opp fra Svartisvannet for å komme til brekanten.

Jens Gullesen og Kåre Jacobsen ved Svartisen 1953-54

Dette bildet er tatt i påsken 1953 eller 1954. Det viser Jens Gullesen og Kåre Jacobsen på vei over Svartisvannet. Som man kan gikk isbreen helt ned til vannkanten på den tiden.

Påsketur til Svartisen 1953-54

Ved brua og huset i Bjynneset.

Ved Svartisdalshytta, påsken 1953 eller 1954

Fra venstre Jens Gullesen, Karoline Gullesen, Tilly Jacobsen (m/ brukket arm) og Gunn Jacobsen, senere gift Grundstrøm, ukjent. Gunn Jacobsen var 12-13 år gammel og forteller at turen først gikk fra Mo med bil til Sakriheia. Hennes mor, Tilly Jacobsen falt stygt ved Sakrihuset og slo armen sin, men turen gikk likevel videre med hesteskyss til Svartisdalshytta. Planen var å være der i en uke, men e… Les hele

svartisen

svartisen